Standard & Poor over Nederland, Europa en de VS
Geld lenen en uitlenen: als dat niet meer kan komt de maatschappij krakend tot stilstand. En dat creëert behoefte aan informatie: hoe betrouwbaar is de lener, hoe groot is het risico op niet terugbetalen. Credit rating bureaus zoals Standard & Poor waarderen de betrouwbaarheid van bedrijven en overheden om aan die behoefte te voldoen.
Standard & Poor (S&P) bestaat sinds 1860, en publiceert credit ratings sinds 1916. Dat is een mooie illustratie dat het bureau een nuttige functie vervult.
Het bedrijf
S&P is onderdeel van de uitgeverij McGraw Hill. Het bureau heeft daarmee een andere positie dan aan overheden gelieerde organisaties zoals de Europese Centrale Bank, Nederlandse Bank en Centraal Planbureau.
S&P krijgt zijn geld door:
- betaalde informatieverstrekking zoals partijen die in obligaties willen beleggen
- bedrijven die een kredietbeoordeling nodig hebben, en daarvoor moeten betalen.
Kredietwaardigheid van overheden
Overheden worden gratis beoordeeld. De mix van wel beoordeeld worden maar daar als overheid geen invloed op hebben brengt politici regelmatig tot razernij brengt. De politiek heeft S&P niet aan een touwtje.
Maar voor ons allemaal is deze situatie ideaal: we kunnen het oordeel van S&P zien als ‘second opinion’ over wat onze politici zeggen. Dat is de kern van deze special:
- hoe kijkt een buitenstaander naar het huishoudboekje van Nederland en Europa
- hoe zit het in de Verenigde Staten, en kunnen we daar iets van leren